FAQ

Wat is Novel Food of Novel bier?

Novel foods zijn voedingsmiddelen en ingrediënten die niet vóór 15 mei 1997 binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddelen werden verkocht. Voorbeelden van “Novel Foods” zijn producten verkregen uit nieuwe bronnen of die volgens nieuwe methode geproduceerd zijn, zoals Novel Beetles Beer.

 

Wanneer worden de insecten toegevoegd aan het bier?

De insecten worden bij het kookproces gelijk met de hop toegevoegd bij het wort.

 

Wat wordt er vervangen door insecten in bier?

De insecten vervangen niets maar zijn een toevoeging aan het bier. Het bier wordt “gewoon” gebrouwen met mout, hop en water en een toevoeging van gist. De insecten worden meegekookt in het kookproces maar doen niets in de gisting omdat insecten geen suikers bevatten.

 

Wat doet het met de smaak?

Insecten hebben een nootachtige smaak. Ze geven niet heel veel smaak af maar maken de smakenpallet in het bier wat voller.

 

Hoeveel insecten zitten er in het bier?

Bier bestaat voor 90 tot 95% uit water. De rest is alcohol en smaakstoffen. Procentueel gezien zitten er dus maar weinig insectenbestanddelen in het bier. Toch geven ze, zoals de andere kruiden in het bier, essentiële smaakstoffen af en eiwitten.

 

Is het niet zielig voor deze diertjes dat ze gedood worden?

Insecten zijn koelbloedige dieren die gekweekt worden onder optimale omstandigheden bij een optimale temperatuur van circa 30 graden. Op het moment dat ze geoogst worden, worden ze uit hun ideale omgeving gehaald en in een koelere ruimte gezet. Hiermee wordt de natuurlijke overgang van zomer naar herfst gesimuleerd. De insecten belanden in een (winter-)slaaptoestand. Daarna worden ze verder gekoeld, totdat ze uiteindelijk bevriezen. Precies zoals in de natuur ook gebeurt. We sluiten hiermee aan bij het ritme van de natuur.

 

Waarschuwing

Als je allergisch bent voor schaal- of schelpdieren, of overgevoelig bent voor huisstofmijt, dan is het mogelijk dat je ook allergisch bent voor producten waar insecten in verwerkt zitten.