INSECTEN

De Europese Voedselautoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beoordeeld tezamen met de Europese Commissie eetbare insecten voor humane consumptie. Wij maken alleen gebruik van de door de EFSA goedgekeurde insecten welke gekweekt worden in kwekerijen die wijzelf persoonlijk kennen. Wij gebruiken uitsluitend het meel wat gemaakt is van deze insecten. Daarnaast houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Nederland toezicht op veilige en hygiënische productie van insecten als voedsel.

 

De verschillende soorten insecten die in Europa voor humane voeding zijn toegestaan:

Meelworm

Latijn: Tenebrio molitor

De Tenebrio molitor of meelworm wordt ten onrechte worm genoemd. Het is de larve van de meeltor. De meeltor wordt alleen als larve gegeten vlak voor hij gaat verpoppen tot kever. De meeltor wordt heel (gedroogd) of als meelwormenmeel gebruikt in de keuken. De meelwormen hebben een nootachtige smaak. Als meel geeft het een subtiele nuance aan het eten.

48,9 gram eiwitten

5,8 gram koolhydraten

6,5 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Kleine meelworm

Latijn: Alphitobius diaperinus

De Alphitobius diaperinus of kleine meelworm is een insectensoort die behoort tot de familie van Tenebrionidae (piepschuimkever). De kleine meelwormen worden meestal verwerkt in burgers en andere snacks. Het zijn proteïnerijke vleesvervangers.

50 gram eiwitten

5,8 gram koolhydraten

6,5 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Krekel

Latijn: Acheta domesticus

De Acheta domesticus is de huiskrekel. Krekels worden gegeten in hun volwassen stadium. De krekel wordt heel (gedroogd) of als krekelmeel gebruikt in de keuken. Krekels hebben een wat zachtere smaak dan de meelwormen. Als meel kan het toegevoegd worden zonder dat dit de smaak van het gerecht overheersend beïnvloedt.

69,1 gram eiwitten

0 gram koolhydraten

7,7 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram

Sprinkhaan

Latijn: Locusta migratoria

De Locusta migratoria is de treksprinkhaan. De sprinkhaan wordt ook in zijn volwassen stadium gegeten. De sprinkhaan wordt heel (gedroogd) of als sprinkhaanmeel gebruikt in de keuken. Sprinkhanen hebben een nootachtige smaak. Van de insecten is de sprinkhaan het duurst, omdat ze erg bewerkelijk zijn. Als meel geeft het extra smaak aan het eten, zonder dominant te worden.

48,2 gram eiwitten

1,1 gram koolhydraten

8,4 gram vezels

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram